Yunanistan Emlak
Yunanistan'da Daire, Villa, Dükkan & Ofis Satın Alma

Yunanistan'da bir ev ya da iş yeri almak pek çok bakımdan avantajları olan akıllıca bir yatırımdır. Atina, Selanik, Patras gibi Yunanistan ana karasındaki şehirlerde ya da Yunan adalarından birinde huzurla yaşayabilir veya buralardan alacağınız mülkü kiraya vererek bir gelir kaynağı haline getirebilirsiniz. Sebebiniz her ne olursa olsun; Yunanistan'da bir daire, villa, dükkan ya da ofis satın almayı düşünmeye başladıysanız yazımızı dikkatlice okumanızı öneririz.
Yunanistan Emlak Piyasası
Yunanlar genel olarak gayrimenkulü çok seven bir toplum. Yunanistan hiçbir zaman komünizm ile yönetilmiş olmasa da ülkedeki mülk sahipliği oranı eski komünist ülkelerin oranları ile yarışır durumda. Yunanistan’da mülk sahipliği oranı %74. Türkiye’de ise bu rakam %55 civarında.
Yunanlar için "emlak sektörünü iyi bilen bir halk" diyebiliriz. Yunanistan'da 2008'de başlayan ekonomik krizde bile fiyatları düşürmeyen mal sahipleri yaklaşık 8 sene dayanarak ancak 2016'da fiyat düşürmeye başladılar. Yani mal sahipleri kriz konusunda oldukça tecrübeli ve dolayısıyla 2020'nin başlarından itibaren yaşanmakta olan Koronavirüs pandemisi de onlarda pek bir panik yaratmadı.
Yunanistan’da yüzde 1'i bile bulmayan düşük faiz oranları sebebiyle birikimi bankada tutmak pek zekice değildir. Yunanistan borsası da oldukça sığ olduğu için en iyi yatırım alanının gayrimenkul olduğunu söyleyebiliriz. Yunan yatırımcıların çoğu ekonomik kriz döneminde birikimlerini banka sisteminden çıkardı ve yurtdışında değerlendirdi ya da yastık altı diye tabir ettiğimiz şekilde saklamayı tercih etti. Bu yerli yatırımcıların birçoğu kriz sonrası birikimlerini geri getirerek emlak piyasasına yönlendirdi. Ancak bunu biraz geç yaptılar. Yerli yatırımcının emlak piyasasına dönüşü ancak 2019'un ortalarında gerçekleşmeye başladı. 2020 senesinin başında patlayan pandeminin yarattığı belirsizlik nedeniyle bu yatırımların devamının gelmesini büyük ölçüde engelledi. Alımlarda ertelemeler ya da iptaller oldu. Ama yine de 2020 senesinde Yunanlar belli bir oranda yeni gayrimenkul alımları gerçekleştirdi.

Türkler Yunanistan'da Mülk Satın Alabilir Mi?
Yabancı ülke vatandaşları sınıra yakın yerlerden gayrimenkul alamaz. Bu sadece Türk vatandaşları ile ilgili bir kısıtlama değil, genel bir uygulamadır. Yani Türkiye gibi Avrupa Birliği üyesi olmayan ülke vatandaşları sınıra yakın olmayan (örneğin Atina ve çevresi) yerlerden ev veya iş yeri satın alabilmektedir.
Yunanistan Maliye ve Kalkınma Bakanlıklarının hazırladığı tasarıya göre, Türk sahillerinin karşısındaki Ege adaları, Batı Trakya ve Yunan-Arnavutluk sınırı gibi bölgelerde de Türkler gayrimenkul sahibi olabilir. Çünkü bu bölgeler Türkiye ile sınır sayılmaz.
Son dönemde Yunanistan istatistik kurumunun açıkladığı verilere baktığımızda; Türkler'in yalnızca oturum izni almak için değil, yatırım ve al-sat yapma amacıyla da Yunanistan gayrimenkul piyasasında var olduğu görülmektedir.
Satın Alacağım Mülkü Nasıl Bulabilirim?
Emlak Acenteleri
Emlak alım-satımı konusunda sahip oldukları tecrübeler sebebiyle Yunanistan'da daire, villa, dükkan ya da ofis alımınız için emlak acenteleri ile birlikte çalışmanız işinizi oldukça kolaylaştıracaktır. Emlak alım-satım prosedürlerine hakim olan iyi bir emlak acentesi ve sizinle bire bir ilgilenecek bir emlakçı bulmanız önemli. Acentelerin sahip olduğu geniş gayrimenkul yelpazesini inceleyebilir ve kendinize en uygun mülkü seçebilirsiniz. Özellikle de daha önce bulunmadığınız ya da sadece turist olarak kısa süreli bulunduğunuz bir yerden gayrimenkul almak istiyorsanız, bölgedeki emlak acenteleri ile iletişim kurmanız şarttır. Bu şekilde hayalinizdeki mülkü daha kolay bulabilir ve alım işlemlerinizi daha güvenli bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz.
Lokal İnsanlar & İnternet Siteleri
Hayalinizdeki ev ya da iş yerini emlak acentesi olmadan da bulmanız mümkün. Eğer alım yapacağınız bölgeyi yeterince iyi tanıdığınızı düşünüyorsanız ve Yunanistan'da yaşayıp size alım işlemleri konusunda yardımcı olabilecek tanıdıklarınız varsa bu yola emlakçısız da çıkabilirsiniz. Bunun için sahibinden satılan gayrimenkullerin bulunduğu internet sitelerini detaylı olarak inceleyebilir ve mal sahibi ile iletişim için de Yunanistan'daki tanıdıklarınızdan, özellikle de Yunanca bilen lokal insanlardan yardım alabilirsiniz. İngilizce konuşarak iletişim kurmanız bazen yeterli olabilse de, böylesi büyük bir alım-satım işleminde tarafların birbirini tam anlamıyla anlayabilmesi önemlidir ve dolayısıyla Yunan mal sahipleriyle Yunanca iletişim kurmanız çok daha iyi olacaktır. Ayrıca emlak satın almayı düşündüğünüz şehir ya da adada daha önce uzun süreli kalmadıysanız, o bölgeye birkaç kez turistik ziyarette bulunup olabildiğince uzun süre kalmanızı ve çevre edinip gayrimenkul analizi yapmanızı öneririz.
Dikkat Edilecek Hususlar!
Ev alırken her ülkede olduğu gibi Yunanistan'da da dikkat etmeniz gereken hususlar olacaktır. Herhangi bir şekilde gayrimenkul dolandırıcılığına denk gelmenizi istemeyiz. Bu nedenle satın alım öncesinde ve alım sırasında aşağıdaki maddelere dikkat etmenizi öneririz.
-
Satıcı ile tanışmadan, almayı düşündüğünüz evi görmeden herhangi bir swift ödemesi gerçekleştirmeyin ya da nakit para vermeyin.
-
Satıcınızdan güncel bir mülkiyet denetimi isteyerek evin herhangi bir vergi borcu olmadığını öğrenin. Satıcı bunu göstermek zorundadır.
-
Evraklarınızın doğruluğu konusunda emlakçınız ya da Yunanistan'da yaşayıp bu konuda deneyimli olan bir tanıdığınız ile birlikte kapsamlı bir inceleme yapın.
-
Satıcının resmi olarak evin gerçek satıcı olup olmadığını doğrulayın.
-
Gayrimenkul durumunu bir kez daha kontrol edin. Örneğin; satın almayı düşündüğünüz ev Yunan Hükümeti tarafından tarihi bir ev olarak belirlenmişse güncelleme veya değişiklik yapma hakkınız olmayabilir.